top of page
shutterstock_267784448 (Large).jpg

הפרעות בקצב הלב

בעיות קרדיולוגיות שכיחות

שריר הלב של האדם עובד ללא הפסקה, בכל פעימה הוא עובר התכווצות והרפיה אשר מאפשרים את זרימת הדם בגופנו. פעילות זו נשלטת על ידי מערכת חשמלית עצמאית בלב, שתפקידה לדאוג לגירוי חשמלי סדיר ולהוליך אותו ממקום למקום בתוך הלב. המערכת החשמלית הזו מושפעת ממערכת העצבים המרכזית האוטונומית (שאינה בשליטה רצונית), המווסתת את קצב הלב בהתאם לצרכי הגוף. קצב הלב התקין בזמן מנוחה הוא 60 - 100 פעימות לדקה.

מה הן  הסיבות להפרעות בקצב הלב?

הפרעות בקצב הלב עלולות להתרחש כאשר המערכת החשמלית משתבשת וקצב הלב עשוי להיות :איטי מדי (ברדיקרדיה) או מהיר מדי (טכיקרדיה).

נושאים כללים בקרדיולוגיה

הפרעות-בקצב-הלב.jpg

האטה בקצב הלב Bradycardia

מחלה בבלוטת הסינוס – Sinus node dysfunction 

בלוטת הסינוס משמשת כקוצב הלב הטבעי שלנו אשר מכתיב את הדופק שלנו. כאשר הבלוטה שולחת גירויים חשמליים בתדירות נמוכה מדי קצב הלב יורד מאוד, תופעה שעשויה לגרום לחולשה קיצונית, עייפות, אי סבילות למאמץ ואף לאיבוד הכרה. כשהדופק נמוך מדי, מתעוררים בדרך כלל מוקדים משניים של קצב איטי בפרוזדורים או בחדרים, המונעים דום לב מוחלט.

 

מחלה במערכת ההולכה בלב

במהלך פיזיולוגי תקין, הגירויים החשמליים אשר יוצאים מבלוטת הסינוס, עוברים מכיוון הפרוזדורים לכיוון החדרים דרך קשרית בשם AV node וצרור ההולכה ע"ש His. כאשר קיימת מחלה במערכת ההולכה, עשויה להתפתח האטה או חסימה של הגירוי החשמלי בין הפרוזדורים והחדרים, וכתוצאה מכך קצב לב איטי והתכווצות איטית של החדרים על אף שקצב הפרוזדורים תקין. למחלות במערכת ההולכה קיימות מספר דרגות חומרה.

בדרגה הראשונה - קיימת האטה במעבר הגירוי החשמלי מהפרוזדורים אל החדרים. מצב זה קל יחסית ובדרך כלל אינו גורם לירידה בקצב הלב ולכן אינו דורש טיפול.

בדרגה השנייה - קשרית ה-AV node אינה מסוגלת להעביר את כל הגירויים החשמליים מהפרוזדורים אל החדרים וחלק מהגירויים נחסמים ובהתאם התכווצות החדרים איטית.

בדרגה השלישית - קיימת חסימה מלאה של מעבר הגירויים החשמליים מהפרוזדורים אל החדרים. במצב זה נכנסים לפעולה מקורות קצב אחרים בחדרים ושולחים גירויים חשמליים בתדירות נמוכה הגורמים לחדרים להתכווץ ולהזרים דם אל הגוף. אולם, התדירות נמוכה, ולכן קצב הלב איטי מאוד. 

 

כיצד  מטפלים רפואית בדופק איטי של הלב בברדיקרדיה?

במצבים של דופק איטי של הלב, ניתן לווסת את קצב הלב באופן זמני על ידי תרופות או על ידי קוצב זמני, אולם הטיפול הקבוע היחיד המתאים למצבים שבהם קצב הלב איטי הוא השתלת קוצב לב. קוצב הלב מנטר את קצב הלב ובמידה והדופק נמוך מהערך שהוגדר, קוצב הלב יכנס לפעולה וייקצב את הפרוזדורים או החדרים בהתאם לצורך.

הפרעות קצב לב מהירות –  Tachycardia 

הפרעות קצב מהירות בלב מחולקות לשתי קטגוריות עיקריות: טכיקרדיות על-חדריות, שהמקור להן נמצא באחת העליות, וטכיקרדיות חדריות, בהן המקור להפרעת הקצב נמצא באחד מהחדרים ckc

הפרעות קצב לב  מהירות-טכיקרדיות על-חדריות בלב

פרפור עליות בלב Atrial Fibrillation  

פרפור עליות בלב הנו הפרעת הקצב השכיחה ביותר. מדורי הלב העליונים (הפרוזדורים) פועמים במהירות ובצורה בלתי מבוקרת (פרפור) כתוצאה ממספר רב של מוקדים ומעגלים חשמליים השולחים גירויים חשמליים מהירים. במצב זה בלוטת הסינוס אינה שולטת בקצב הלב, וקשרית ה- AV node מסננת חלק מהגירויים החשמליים - ובכך מונעת התכווצות מהירה של החדרים. הפעימות המהירות והבלתי סדירות משפיעות על זרימת הדם בלב, ויוצרות דופק לא סדיר ולעתים אף תחושה של דפיקות בחזה.

 

רפרוף עליות בלב Atrial Flutter 

רפרוף עליות בלב הנו מצב שבו קיים בעליות קצב מהיר וסדיר, כתוצאה ממעגל חשמלי לא תקין באחת העליות, לרוב הימנית. קשרית ה- AV node מסננת חלק מהגירויים המגיעים אליה מהעליות - ובכך מונעת התכווצות מהירה של החדרים. ייתכן מצב שכתוצאה מהרפרוף, העליות יתכווצו בקצב של 300 פעמים בדקה, אך החדרים יתכווצו בקצב של 75 פעמים בדקה.

 

טכיקרדיה עלייתית בלבAtrial Tachycardia 

טכיקרדיה עלייתית בלב הנו מצב שבו קיים קצב עלייתי מהיר וסדיר, כתוצאה ממוקד או מעגל חשמלי באחת העליות השולח גירויים חשמליים בקצב מהיר. 

 

טכיקרדיה על-חדרית בלב (SVT)  

קיים מסלול נוסף אשר משמש כמעקף להולכה התקינה דרך ה- .AV node המסלול הנוסף עשוי להימצא בתוך ה- AV node (AVNRT) או בתוך מחוצה לה (AVRT). המעקף הנוסף עלול לגרום לקצב לב מהיר, כתוצאה ממעבר גירוי חשמלי בצורה מעגלית. במצב זה, בלוטת הסינוס אינה שולטת בקצב הלב ואילו ה- AV node מהווה חלק מהפרעת הקצב ואינה מסוגלת לסנן את הגירויים החשמליים.

הפרעות קצב לב -טכיקרדיות חדריות בלב

 

טכיקרדיה חדרית Ventricular Tachycardia 

טכיקרדיה חדרית בלב הנו מצב שבו קיים קצב חדרי מהיר, שיכול להיות סדיר או לא סדיר. הסיבה לכך היא מוקד או מעגל חשמלי באחד מהחדרים השולח גירויים חשמליים בקצב מהיר, או מעגל חשמלי היוצר מצב דמוי "קצר" שבו הלב מתחיל לפעום במהירות מוגזמת. ככל שקצב התכווצות החדרים מהיר יותר, יורדת היעילות של פעולת הלב עד לכדי הרגשת סחרחורת, התעלפות, איבוד הכרה ואפילו דום לב.

פרפור חדרים Ventricular Fibrillation  

פרפור חדרים בלב הנו מצב שבו קיים קצב חדרי מהיר מאוד ולא סדיר, כתוצאה ממספר רב של מוקדים בחדרים, השולחים גירויים חשמליים מהירים. במצב זה התכווצות החדרים אינה יעילה. איבוד הכרה במצב של פרפור חדרים הוא מהיר מאוד, וללא טיפול מסתיים במוות.

 

יעוץ וטיפול בהפרעות קצב- במרום מרכז רפואי קרדיולוגי

במרום מרכז רפואי קרדיולוגי רופאים קרדיולוגים מהמומחים בארץ בתחומי שונים של רפואת הלב. הרופאים הקרדיולוגים נותנים מענה למגוון של בעיות קרדיאליות לרבות גורמי סיכון למחלות לב, מניעה וגילוי מוקדם של טרשת עורקים, טיפול ומעקב  אחר בעיות קרדיאליות הכוללות אי ספיקת לב, בעיות במסתמי הלב, פרפור הפרעות קצב ועוד. 

 

במרום מרכז רפואי קרדיולוגי, נערכות בדיקות קרדיולוגיות לרבות אקו לב, אקו לב במאמץ, ארגומטריה, הולטר לב , הולטר לחץ דם, ואולטרה סאונד דופלר עורקי צוואר.  את הבדיקות עורכים  טכנולוגיות/ים רפואיים מיומנים העוברים הכשרה ייחודית לביצוע הבדיקות, ומבצעים את הבדיקות במיומנות ומקצועיות רבה. אנו  עורכים את הבדיקות באמצעות מכשור הכולל טכנולוגיה רפואית מתקדמת.  רופאים קרדיולוגים מומחים בתחום מפענחים את תשובות בדיקות הלב. מתקבלים לבדיקת קרדיולוגיות מטופלים מקופות החולים מכבי, לאומית ומאוחדת ופרטיים מקופת חולים כללית. אנו משתדלים לתת שרות אדיב יחס אישי, זמינות תורים מרבית לנוחות הנבדקים.

טלפון: 09-7441155 | פקס: 09-7440544

 
 

 

bottom of page