נגישות לבעלי תו נכה
ייעוץ וברור קרדיולוגי למבוגרים וילדים

מסתמים בלב
בעיות קרדיולוגיות שכיחות
תפקידם של מסתמי הלב
בלב האנושי קיימים ארבעה מסתמים עיקריים — אבי העורקים (אורטלי), המיטרלי, הטריקוספידלי והריאתי — אשר מתפקדים כ"שערים חד-כיווניים" ומווסתים את זרימת הדם בין מדורי הלב והעורקים הגדולים. כל מסתם נפתח ונסגר בדיוק מתוזמן, בהתאם לפעימות הלב, ומבטיח שהדם יזרום בכיוון הנכון בלבד. תפקידם המרכזי הוא לשמר זרימה יעילה ולמנוע חזרה לאחור של דם, כך שהלב יוכל לשמר לחץ תקין ולתפקד בצורה מיטבית. תפקוד לקוי של המסתמים — בין אם כתוצאה מהיצרות, דליפה או חוסר סגירה — עלול לגרום לעומס יתר על מדורי הלב ולהוביל עם הזמן להתפתחות אי ספיקת לב ולסיבוכים קרדיווסקולריים נוספים.
מהן מחלות מסתמיות בלב?
מחלות מסתמיות הן קבוצה של הפרעות הפוגעות בתפקוד התקין של מסתמי הלב, וכוללות מצבים של היצרות (Stenosis) — כאשר המסתם אינו נפתח באופן מלא — או אי ספיקה (Regurgitation) כאשר המסתם אינו נסגר כראוי ומאפשר זרימת דם לאחור. בנוסף קיימות גם מחלות מולדות, דלקתיות או ניווניות המשפיעות על מבנה המסתמים ותפקודם. ההשלכות של מחלות מסתמיות עלולות להיות חמורות: עלייה בלחץ תוך-לבבי, הרחבה ועיבוי של מדורי הלב, פגיעה באספקת הדם לאיברים חיוניים, ועם הזמן — התפתחות של אי ספיקת לב, הפרעות קצב וסיכון למוות פתאומי.
אבחון מוקדם, טיפול מותאם ומעקב סדיר תחת קרדיולוג מומחה הם חיוניים במניעת החמרת המצב ובשמירה על איכות החיים של המטופל.
נושאים כללים בקרדיולוגיה

מה חשיבות האבחון של מחלות מסתמיות בלב?
האבחון של מחלות מסתמיות בלב הוא שלב קריטי בשמירה על בריאות הלב ואיכות חיי המטופל. מסתמי הלב אחראים על ויסות זרימת הדם בתוך הלב וממנו אל יתר חלקי הגוף. כאשר אחד מהמסתמים אינו פועל כראוי – אם בשל היצרות (סטנוזיס) או אי ספיקת סגירה (רגורגיטציה) – נוצרת הפרעה בזרימת הדם, אשר יכולה לגרום לעומס על שריר הלב, להפרעות קצב, לאי ספיקת לב ואף לסיכון חיים.
אבחון מוקדם של מחלות מסתמיות מאפשר מניעת סיבוכים חמורים, זאת על ידי התחלת טיפול בזמן. תסמינים כמו קוצר נשימה, עייפות, כאבים בחזה, סחרחורת או התעלפויות – במיוחד בגיל מבוגר – צריכים להדליק נורה אדומה ולכוון לבדיקה קרדיולוגית יסודית. באמצעות בדיקות כמו אקוקרדיוגרפיה (אקו לב), בדיקות במאמץ, הולטר או צנתור, ניתן לזהות את סוג המום המסתמי, דרגת החומרה שלו, והשפעתו על תפקוד הלב.
מעבר לאבחון, זיהוי מדויק של הבעיה מאפשר התאמה אישית של הטיפול – בין אם מדובר במעקב בלבד, טיפול תרופתי, או התערבות פולשנית כמו צנתור לבבי או ניתוח להחלפה/תיקון המסתם. לכן, חשיבות האבחון אינה רק קלינית – היא גם מהותית למניעת הידרדרות מצב רפואי ולשמירה על תפקוד לב תקין לאורך זמן. אבחון נכון ומדויק הוא המפתח להצלת חיים ולשיפור איכותם.
מה כולל ייעוץ קרדיולוגי לאבחון מחלות מסתמיות?
ייעוץ קרדיולוגי מקצועי לאבחון מחלות מסתמיות בלב כולל מספר שלבים קריטיים, שנועדו לזהות את סוג וחומרת הפגיעה ולקבוע את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר לכל מטופל.
בשלב הראשון מתבצע איסוף אנמנזה רפואית מקיפה, הכוללת סקירת תסמינים עכשוויים (כגון קוצר נשימה, עייפות, דפיקות לב או כאבים בחזה), גורמי סיכון קרדיווסקולריים, היסטוריה רפואית כללית ורקע משפחתי. לאחר מכן מבוצעת בדיקה גופנית יסודית, המתמקדת בין היתר בהאזנה לקולות הלב לזיהוי אוושות אופייניות. להשלמת התמונה, נעשה שימוש בשורה של בדיקות עזר מתקדמות, כגון אקו-לב (Echocardiography) במנוחה או במאמץ, MRI לבבי, ובמקרים מסוימים גם צנתור אבחנתי. בדיקות אלו מאפשרות להעריך את תפקוד המסתמים, למדוד את עוצמת הזרימות, לאמוד את גודלם ותפקודם של מדורי הלב, ולאתר סיבוכים נלווים כמו יתר לחץ דם ריאתי או פגיעה בשריר הלב. בסיום תהליך הבירור, הקרדיולוג מציע המלצות טיפוליות מותאמות אישית: החל במעקב בלבד, דרך טיפול תרופתי, ועד התערבות כירורגית או צנתורית, הכל בהתאם למצב הקליני, גיל המטופל, חומרת המחלה והרקע הבריאותי הכללי שלו. ייעוץ מקצועי כזה מהווה את הבסיס להבטחת טיפול מיטבי ומניעת סיבוכים עתידיים.
מה כוללות מחלות מסתמיות?
אי ספיקה של מסתם אבי העורקים (Aortic Regurgitation)
באי ספיקה של מסתם אבי העורקים, המסתם אינו נסגר בצורה מלאה לאחר סיסטולה, מה שמאפשר זרימת דם חזרה מאבי העורקים אל החדר השמאלי. כתוצאה, החדר השמאלי עובר הרחבה ועיבוי על מנת להתמודד עם נפח הדם העודף, מה שעלול עם הזמן לפגוע ביעילותו ולגרום לאי ספיקת לב. תסמינים עיקריים: קוצר נשימה, עייפות מתמשכת, בצקות בגפיים התחתונות ולעיתים דפיקות לב לא סדירות.
היצרות מסתם מיטרלי (Mitral Stenosis)
היצרות של מסתם המיטרלי, המחבר בין העלייה השמאלית לחדר השמאלי, היא מצב שפוגע בזרימת הדם התקינה בלב. לרוב נגרמת ההיצרות מזיהום ראומטי ישן, והצטלקות המסתם מובילה להפרעה בזרימת הדם ללב ולעלייה בלחצים בעלייה השמאלית ובריאות.תסמינים שכיחים: קוצר נשימה המתגבר במאמץ או בשכיבה, עייפות כללית, דופק מהיר ולא סדיר (פרפור פרוזדורים) ולעיתים הופעת בצקת ריאות חריפה.
אי ספיקה של מסתם מיטרלי (Mitral Regurgitation)
באי ספיקה של מסתם המיטרלי, המסתם אינו נסגר היטב בעת התכווצות הלב, וכתוצאה מכך חלק מהדם זורם חזרה לעלייה השמאלית. מצב זה יוצר עומס נפחי על החדר השמאלי ומקשה על תפקוד הלב לאורך זמן .התסמינים כוללים: קוצר נשימה, עייפות, דפיקות לב ולעיתים נפיחות בגפיים או בצקת ריאות.
צניחת מסתם מיטרלי (Mitral Valve Prolapse)
צניחת מסתם מיטרלי היא מצב נפוץ יחסית, בו אחד או שני העלעלים של המסתם בולטים כלפי העלייה השמאלית בזמן סיסטולה. במרבית המקרים מדובר בתופעה שפירה שאינה דורשת טיפול מיוחד.עם זאת, אצל חלק מהחולים ייתכן: התפתחות אי ספיקה מיטרלית משנית, דפיקות לב לא סדירות ולעיתים אף סיכון מוגבר לזיהום של מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס).
היצרות מסתם טריקוספיד (Tricuspid Stenosis)
מדובר במחלה נדירה יחסית, המגבילה את זרימת הדם מהעלייה הימנית אל החדר הימני. לרוב מתפתחת על רקע מחלת לב ראומטית. התסמינים כוללים: עייפות מתקדמת, גודש ורידי צוואר, בצקות פריפריות וכבד מוגדל.
אי ספיקה של מסתם טריקוספיד (Tricuspid Regurgitation)
באי ספיקה טריקוספידלית, יש דליפת דם אחורה מהחדר הימני לעלייה הימנית בעת הסיסטולה. מדובר לרוב במצב משני — לדוגמה, כתוצאה מהרחבה של החדר הימני באי ספיקת לב או יתר לחץ דם ריאתי. התסמינים כוללים: בצקות, עייפות, גודש ורידי צוואר ונפיחות בבטן (אסיטס).
היצרות מסתם פולמונלי (Pulmonary Stenosis)
מחלה נדירה יותר בלב הבוגר, אם כי שכיחה במקרים מולדים. היצרות המסתם הפולמונלי גורמת לעלייה בעומס העבודה על החדר הימני. תסמינים אופייניים: קוצר נשימה, עייפות וכחלון, במיוחד בזמן מאמץ.
אי ספיקה של מסתם פולמונלי (Pulmonary Regurgitation)
במצב זה, דם זורם חזרה מהעורק הריאתי אל החדר הימני, מה שמעמיס על החדר ועם הזמן עלול להוביל לאי ספיקת לב ימנית. תסמינים: קוצר נשימה במאמץ, עייפות ולעיתים סימנים של עומס על החדר הימני.
מחלות מסתמיות מולדות
חלק מהמחלות המסתמיות מתחילות בלידה, כמו למשל מסתם אבי העורקים הדו-צניפי (Bicuspid Aortic Valve), שמעלה סיכון להיצרות או אי ספיקה בגיל מוקדם. זיהוי מוקדם ומעקב הם קריטיים למניעת סיבוכים מאוחרים.
דלקת של מסתמי הלב (Endocarditis)
דלקת זיהומית של מסתמי הלב עלולה להיגרם בעקבות חדירת חיידקים לזרם הדם — למשל לאחר טיפולי שיניים לא סטריליים. מדובר בסיבוך מסכן חיים. סימנים: חום גבוה, עייפות, ירידה במשקל, סימני זיהום על העור.
הסתיידות מסתמים (Calcific Valve Disease)
מדובר בתהליך ניווני שבו סידן שוקע על עלעלי המסתם, מה שמקשה על תפקודם. הכי נפוץ לראות זאת במסתם אבי העורקים בגיל מבוגר.
קרדיולוג מומחה לטיפול במחלות מסתמים
קרדיולוג מומחה לטיפול במחלות מסתמים הוא רופא שעבר הכשרה רפואית ייעודית ומתמחה במחלות הפוגעות במסתמי הלב – אותם שסתומים טבעיים שמווסתים את זרימת הדם בתוך הלב וממנו לגוף. מסתמי הלב (המיטרלי, האאורטלי, הטריקוספידלי והפולמונרי) חייבים להיפתח ולהיסגר בצורה מדויקת כדי להבטיח זרימת דם תקינה. כאשר יש היצרות (סטנוזיס) או דלף (רגורגיטציה) של אחד המסתמים, זה עלול לגרום לסיבוכים חמורים כמו אי ספיקת לב, קוצר נשימה, עייפות, בצקות ואף סכנת חיים. תפקיד הקרדיולוג המומחה הוא לזהות את סוג הליקוי במסתם, להעריך את מידת חומרתו, ולהתאים את הטיפול המתאים ביותר – שמתחיל לעיתים בתרופות, אבל במקרים רבים יצריך תיקון או החלפת מסתם בצנתור או בניתוח. בשנים האחרונות תחום זה התקדם מאוד, וכיום קיימים פתרונות זעיר-פולשניים שמפחיתים את הסיכון לעומת ניתוח פתוח. בקיצור? מדובר ברופא שבידיו נמצא מפתח חיוני לשמירה על תפקוד הלב – ולפעמים גם על החיים עצמם.
מה חשיבותו של קרדיולוג מומחה לאבחון וטיפול במחלות מסתמים?
החשיבות של קרדיולוג מומחה במחלות מסתמים היא לא פחות מקריטית. בניגוד למחלות לב אחרות, בעיות מסתמיות לא תמיד מורגשות בשלבים מוקדמים. אנשים יכולים לחיות שנים עם פגיעה שקטה במסתם – עד שהנזק מצטבר ומוביל להתדרדרות פתאומית ולעיתים קטלנית. כאן נכנס לתמונה הקרדיולוג המומחה: הוא יודע לאתר בעיות גם כשהן חמקמקות ולבנות תוכנית טיפול שמותאמת אישית למטופל. מעבר לאבחנה, המומחיות מתבטאת ביכולת לבחור את התזמון האופטימלי להתערבות – לא מוקדם מדי (כשהסיכון מההליך מיותר), ולא מאוחר מדי (כשהלב כבר ניזוק). בנוסף, קרדיולוג מומחה יודע לנווט בין אפשרויות טיפול חדשניות כמו צנתור מסתמים (TAVI, תיקון מיטרלי במקליפ ועוד), לבין החלטה על ניתוח לב פתוח כשנדרש. בלי יד מקצועית מנוסה שתזהה את העדינות והניואנסים של מחלות מסתמיות – המטופל עלול למצוא את עצמו מול קריסה קרדיאלית בלתי הפיכה. במילים אחרות: קרדיולוג מסתמים טוב יכול להיות ההבדל בין איכות חיים מצוינת לבין מציאות רפואית מורכבת – או גרוע מזה.
מה מסלול ההכשרה של קרדיולוג מומחה למחלות מסתמים?
הדרך להפוך לקרדיולוג מומחה במחלות מסתמים היא לא טיול בפארק אלא מסע ארוך ומפרך. הכל מתחיל בלימודי רפואה כלליים (כ-7 שנים), לאחריהם נדרשת התמחות ברפואה פנימית (כ-4 שנים) – התמחות שבמהלכה נחשפים למחלות רבות של כלל מערכות הגוף. השלב הבא הוא התמחות בקרדיולוגיה (3-4 שנים נוספות), שם לומדים על מחלות לב באופן מעמיק, כולל הדמיות מתקדמות, טיפול באי ספיקת לב, טיפול בצינתורים ועוד. ההכשרה הזו כוללת גם שליטה מלאה בבדיקות דוגמת אקו-לב טרנס-ושתייתי (TEE), שמהוות אבן יסוד לאבחנה מדויקת. בקיצור: מדובר ברופא שמקדיש כ-15 שנה (לפחות) מאמצע חייו כדי להגיע לרמת מומחיות שמצילה לבבות. מי שלא באמת מחויב למסלול הזה ,פשוט לא שורד בו.
מרום, מרכז רפואי קרדיולוגי, קרדיולוג מומחה למסתמים בלב
מרום מרכז רפואי קרדיולוגי קיים משנת 1997, המרכז הרפואי בבעלות ד"ר סילבר חיים קרדיולוג מומחה ובעל ניסיון רב. במרכז צוות רופאים קרדיולוגים מומחים ומובילים, החולקים את הניסיון, הידע והמומחיות לאבחון וטיפול בתחום הקרדיולוגי. במרום מרכז רפואי קרדיולוגי, רופאים קרדיולוגים, מומחים ומקצועיים, בדיקות אבחון קרדיולוגיות באמצעות מכשור רפואי מתקדם. המרכז הרפואי מרום משלב מקצועיות יחס אישי והקשבה, דבר המאפשר לו להיות ייחודי בתחומו. למרום תפיסה רפואית מתקדמת, ההופכת את הביקור הקרדיולוגי לחוויה רפואית מקצועית, בטוחה ומכבדת נערכות בדיקות לב הכוללות: אקו רגיל, אקו לב במאמץ, ארגומטריה- בדיקת לב במאמץ, אולטרה סאונד עורקי צוואר, הולטר קצב לב שרות ייחודי נוסף הינו קרדיוצ'ק לגילוי מוקדם ומניעה של מחלת טרשת העורקים. במרכז רפואי מרום קרדיולוגים מקצועיים ומיומנים וניתן ייעוץ קרדיולוגיים, מעקב וטיפול ונערכות בדיקות רפואיות בתחומים: אבחון כאבים או לחצים בחזה והפרעות קצב, מניעת מחלות לב וכלי דם, אבחון מוקדם של טרשת עורקים, יעוץ ואבחון לאחר אירועי לב, חולי אי-ספיקת לב,בעיות מסתמים בלב, יעוץ ואבחון לפני צנתור, יעוץ ואבחון בבעיות במסתמי הלב, יעוץ קרדיולוגי לילדים, יעוץ ואבחון בעיות קצב ופרפור פרוזדורים.